top of page

Посадка хвойних дерев

Дизайн посадки ландшафтных композиций в Киевской области

Хвойні рослини мають розкішну особливість радувати власників ділянок цілий рік. Особливо ранньою весною та взимку, коли на деревах немає листя, хвойники велично прикрашають будь-який сад. Крім краси, вони ще й корисні, виділяють фітонциди, іонізують повітря.

 

Виростити культури правильно, щоб вони не заважали, не загороджували, поєднувалися між собою та гармоніювали з садом досить копітке заняття. Посадка хвойних дерев дозволяє побудувати каркас запланованого дизайну. При грамотному підході вони чудово відтіняють інші рослини, створюють графічність своїми формами та маскують непривабливі місця.

Однак, для того, щоб дизайн посадки хвойних рослин відповідав загальному дизайну саду, необхідно дотримуватися спеціальних  методик та правил. 

Дизайн посадки хвойних рослин

План робіт

Фото ухода на топиарными композициями в Киеве

Створення плану перед початком робіт – це впевненість у тому, що ділянка буде комфортною, красивою, а кожна рослина доповнюватиме одна одну. На етапі проекту ділянка поділяється на зони. Кожна з яких має своє призначення.

Схеми посадки хвойних композицій можуть бути різними. Часто можна зустріти на ділянках рослини, що безладно ростуть, які мають обсяг, але цей б'єм не гармонує із загальною структурою саду. При складанні схеми композицій наш ландшафтний дизайнер враховує всі ці моменти і часто потрібна пересадка рослин або дерев, щоб гармонійно поєднати їх між собою.

Розробляючи дизайн посадки хвойних рослин, наш дизайнер використовує як стандартні, так і індивідуальні схеми композицій.

Частий прийом при проектуванні саду ландшафтним дизайнером компанії Ваш Новий Сад – це хвойні композиції вздовж паркану. Але не суцільною моногамною стіною вздовж огорожі. Таке розташування зелених насаджень призводить до візуального звуження площі ділянки та робить його одноманітним та не цікавим.

Схеми посадки хвойних композицій

варианты посадки вечнозеленых композиций на дачном участке в Киевской области
Проект ландшафтного дизайна участка в Киеве на фото 0012

Схема «універсальної» зеленої клумби:

  1. Модрина Пендула;

  2. Туя Західна Колумна;

  3. Ялівець скельний Скайрокет;

  4. Кіпарисовик;

  5. Туя Західна;

  6. Іва Хакуро Нішикі;

  7. Хризантеми;

  8. Лілія.

​​

Схема композиції для оформлення вхідної зони, яку ми часто використовуємо у своїх проектах:

  1. Сосна гірська;

  2. Ялівець звичайний;

  3. Ялина колюча;

  4. Ялівець горизонтальний;

  5. Ялина звичайна.

Універсальні схеми для хвойників

Варіанти посадки хвойних рослин

Основою плану висадки хвойників є ландшафтний дизайн проект. Фахівці ландшафтної компанії Ваш Новий Сад у дизайні своїх проектів, як правило, використовує два варіанти посадки хвойних рослин:

  1. Композиції може бути з одних хвойних;

  2. Композиції можуть бути доповнені різноманітними багаторічниками.

Буває складно одразу скомпонувати всі елементи саду. У разі універсальні схеми композицій є порятунком і нас рятують. А створений план візуалізує картину, допомагає повністю визначитись та узгодити спільне бачення із замовником.

 

Популярністю серед наших клієнтів користуються живоплоти з хвойних. Вони захищають від вітру, шуму, сторонніх поглядів, мальовничі цілий рік. Огорожа може складатися з високих, середніх, низьких культур. Посадка хвойних дерев на ділянці убезпечить сад від сторонніх поглядів. Однак вже в проекті озеленення ділянки необхідно врахувати розмір дорослої рослини, щоб його габарити не тільки гармонійно вписувалися в масштаб ділянки, але і його вершина або гілки не надавали фізичного впливу на комунікації по ділянці або над ним.

 

Ялівці, туї, сосни, ялиці, ялини складають основу композицій. При створенні необхідно враховувати їхню висоту в майбутньому, а вибирати, зіставляючи із загальною площею саду. 

Правила посадки хвойних дерев

Рослини мають персональні особливості, але при цьому можна виділити загальні вимоги, якими керуються фахівці компанії Ваш Новий Сад при посадці або пересадці хвойників:

  1. Хвойні рослини люблять кислий ґрунт. Перед посадкою дуже важливо зробити аналіз ґрунту. Для цього ми використовуємо аналізатор ґрунту. Показник кислотності не повинен перевищувати 5 рН. У разі потреби збільшувати кислотність ґрунту за рахунок застосування спеціальних засобів. У деяких випадках ми повністю змінюємо ґрунт у процесі озеленення ділянки;

  2. Купівля рослин у садовому центрі та пересадження ми проводимо виключно з оглядом та аналізом цілісності грудки землі. Це дозволить уникнути пошкодження кореневої системи та грибка, який розвивається на корінні і необхідний усім вічнозеленим. Чим більше ґрунту разом із кореневою системою залишиться в процесі комування, тим краще і швидше приживеться рослина на новому місці.

  3. По можливості, ми знімаємо сітку або інші кореневі укриття. Але надзвичайно акуратно, щоб не пошкодити кому. Якщо не виходить зняти без пошкодження, необхідно залишити як є;

  4. Кореневу шию наші фахівці не заглиблюють і поступово ущільнюють ґрунт у процесі роботи. Стовбури великих дерев, або як їх називають професіонали - крупноміри, необхідно додатково зміцнювати за допомогою колів, розтяжок та інших пристроїв. Це зафіксує кореневу систему та дозволяє швидше укорінитися рослині;

  5. Обов'язково добре пролити;

  6. Пристовбурне коло потрібно замульчувати, щоб зберегти вологу;

  7. Обрізання необхідно відкласти вже до наступного сезону.

 

Виконання вищезгаданих вимог проведення робіт і чітке дотримання ландшафтного дизайн-проекту дадуть свій результат і зелені насадження прикрасять вашу ділянку, а не безладно височітимуть у довільному місці. 

Вимоги до матеріалів

дизайн посадки зеленых композиций на фото 263
Зеленые композиции вдоль забора на дачном участке в Киеве

Особливості та помилки

Особливості посадки хвойників:

  • Хвойні люблять добре дренований ґрунт і досить рясний полив;

  • Дерево має перебувати у стан спокою чи готується вийти із нього;

  • Місця вибирати з урахуванням вимог щодо світла конкретного виду.

Часті помилки при пересадці, які ми спостерігаємо під час виконання робіт не професійними озеленителями:

  • Порушення земляної грудки;

  • Засипання кореневої шийки;

  • Маленький розмір ями для грудки;

  • Недотримання індивідуальних вимог конкретного гатунку. 

Посадка хвойних дерев восени

Немає точного визначення, у який час року правильно висаджувати культури. Посадка хвойних дерев восени має бути здійснена бажано за 1,5 місяці до морозів. Восени вся флора відчуває мінімальний дискомфорт, оскільки всі природні процеси сповільнюються, настає спокій, саджанці добре приживаються. Спеціалісти нашої компанії в Києві та області проводять роботи з озеленення до перших чисел грудня. У теплі зими робота на ділянках не зупиняється протягом усього зимового періоду.

Коли фахівці нашої компанії виконали свою роботу і посадка хвойних рослин здійснена, то догляд за хвойними рослинами значно впливає на їх розвиток і зростання. Гарний вид всього саду та здоров'я рослин та дерев залежить від правильного та своєчасного догляду. Для цього, ми пропонуємо нашим клієнтам сервіс догляду за садом, які передбачає проведення наступних заходів:

  • Регулярний та рясний полив відразу після посадки;

  • Внесення додаткових стимуляторів та добрив для хвойних починаючи з другого року після посадки;

  • Регулярне проведення обрізки та кронування;

  • Огляд листя або хвої на предмет пошкоджень та наявності грибкових та інших захворювань стовбурів та стовбурів на предмет пошкоджень та наявності шкідників;

  • Обробка від шкідників за її виявленні.

Фотография ухода и стрижки топиарных форм

Догляд за хвойними рослинами

Полив саду

Особливого значення має полив для хвойників узимку. Існує дуже часта помилка, що в цей період рослина засинає і не вимагає догляду, але це не так. Ми неодноразово спостерігали як у посушливі зими, без додаткового поливу, дерева  пересихали, слабшали і зрештою гинули під впливом грибкових та інших захворювань. Монтаж системи автоматичного поливу значно полегшує догляд за хвойними рослинами, але в зиму ця система не функціонує, і вам необхідно буде стежити за вологістю ґрунту в зоні росту дерев. Однак, починаючи з весни і до пізньої осені, автополив дозволить створити максимально комфортні умови для зростання.  та розвитку як хвойників, так і іншої флори в саду. Ми рекомендуємо не заощаджувати на цьому важливому елементі здорового саду. Дізнатись вартість автополиву ви зможете на сторінці нашого сайту АВТОПОЛІВ.

Фотография ландшафтного дизайна сада на фото 2185

Посадка та догляд за хвойними рослинами – це важливі етапи озеленення території ділянки. При правильній посадці і потім відповідному коректному догляду хвойники радуватимуть і захоплюватимуть власників ділянки та їх гостей дуже довго та незалежно від сезону.  

Важливо впровадити всі наші рекомендації щодо пересадки або доручити цей етап професіоналам. Якщо ви довірите цю роботу спеціалістам нашої компанії, то ви отримаєте не лише якісний результат, а й гарантію на 12 місяців.  

Телефонуйте нам 05053035074 або заповніть форму зв'язку.

Ми чекаємо!

Фото озеленения дачного участка в Киеве

Часто задаються  питання - FAQ

Коли можна садити хвойні дерева?

Якщо коренева система дерева знаходиться в контейнері, то при дотриманні всіх вимог та технології вкорінення її можна проводити протягом усього року. Якщо ми маємо справу з відкритою кореневою системою, то сприятливим періодом для пересадки є пізня осінь або рання весна.  

Як посадити хвойні восени?

Для посадки хвойного дерева необхідно викопати яму на глибину грудки, залити яму водою, розмістити рослину, щоб коренева шийка знаходилася на рівні грунту, засипати грудку до половини, утрамбувати землю, рясно пролити яму водою з використанням викорінювача,  повністю засипати яму ґрунтом, поетапно протрамбовуючи.

bottom of page