top of page
  • vmanoylo1

Сад в Англійському стилі

Оновлено: 26 лют.


сад в англійському стилі

Незважаючи на те, що англійський стиль відродився у 18 столітті, його популярність відома й сьогодні. Все частіше у студії ландшафтного дизайну надходять замовлення на впорядкування саду саме у цьому стилі.

Англійський стиль у ландшафтному дизайні максимально близький до природних обрисів. Загалом його можна охарактеризувати такими словами як: натуральність, жива природа, елемент романтика загадковість, старомодність, шляхетність. Англійський стиль саду передбачає конкретну мету - формування прогулянкових зон у саду, в яких людина зможе відчути емоційну близькість до природи, розслабиться і отримати при цьому безліч приємних вражень. Всі елементи ландшафтного дизайну в англійському стилі розташовуються в естетичній формі, в якій немає жорсткості та жорстких рамок.

Цей стиль органічно виглядатиме на ділянці будь-якої форми, але найоптимальнішим варіантом є сад із «неправильними» межами. Також великою перевагою при створенні даного стилю буде і те, що:

  • на ділянці ростуть великі лісові дерева, які зберігають при благоустрої саду;

  • ділянка розташовується на лісовому узліссі або зовсім в лісі, завдяки чому ділянці характерна тінь;

  • низинна ділянка, завдяки чому можливе створення штучної водойми, яка так важлива для даного стилю.



Основні елементи у пейзажному стилі:

  1. Газон;

  2. Стрижені огорожі та фігури;

  3. Ковані вироби;

  4. Розарій;

  5. Природний камінь;

  6. Зістарені елементи;

  7. Доріжки;

  8. Статуї;

  9. Місток;

  10. Лави;

  11. Ліани;

  12. Маскуючі рослини та ін.


англійський сад

Будинок на ділянці в даному стилі відіграє далеко не головну роль, але його стіни є чудовою опорою для плетистих рослин, таких як дівочий виноград. А ось газон навпаки, відіграє важливу роль. Сьогодні він настільки популярний, що його почали використовувати для облаштування доріжок. Велика увага приділяється відкритим галявинам. Для створення газону використовуються сорти газонної трави, які є максимально стійкими до витоптування. Периметр газону обрамляється декоративними та плодовими деревами та чагарниками. Водойма природної форми в англійському стилі не так правило, як традиція. Поруч із ним висаджують багаторічні рослини, що створюють враження легкої недбалості.



Дорожньо-стежкова мережа має плавні обриси, прогулюючись нею відкриваються різні пейзажі спочатку незримі оком. Самі доріжки вузькі та звивисті. Покриття їх практично завжди з натуральних матеріалів: дерево та камінь.


Малі-архітектурні форми доповнюють особливий затишок цього стилю. Це можуть бути різні лави, встановлені з видом на водоймище, перголи призначені для кучерявих рослин, містки через штучний струмок, можливе використання античних скульптур (але головне не переборщити з їх кількістю, зазвичай 1-2 штук цілком достатньо) і, звичайно ж, альтанка .


При підборі деревно-чагарникових рослин в англійський стиль особливу увагу приділяють рослинам з плакучою та пірамідальною кроною. Різноманітність квітів невелика, основна частина з них – багаторічники, зовнішній вигляд яких схожий на дикорослі рослини. Квіти з яскравими суцвіттями висаджують поблизу будинку, на решті ділянки використовують рослини з неяскравими квітами. Але дуже складно зустріти сад англійського стилю без троянд, там зустрічаються всілякі варіанти, що видають неймовірний аромат при цвітінні.



Велика увага приділяється колірному рішенню. Воно спокійне, утихомирююче. В основному це відтінки зеленого, коричневого та інших благородних кольорів. Дуже важливо, щоб у садах цього стилю не було перевантаженості кольорів.


Сади англійського стилю називають "пейзажними". Саме в таких місцях можна усамітнитися і подивитися природу, послухати дзюрчання води та спів птахів.


Переробка старого дачного саду.


Побудувати Англійський Сад на маленькій ділянці – ось таке завдання стоїть перед нами у цьому проекті.


Переробка старого саду завжди захоплює та інтригує. Особливо, якщо метою переробки є сад в англійському стилі з усіма елементами на крихітній ділянці застарілого саду на дачі.

Переробка старого саду завжди захоплює та інтригує. Особливо, якщо метою переробки є сад в англійському стилі з усіма елементами на крихітній ділянці застарілого саду на дачі.

Втомлений і вже зношений сад, і його набридлий чи не сучасний дизайн чекають свіжих рішень. За допомогою фантазії нашого дизайнера та сучасних підходів у ландшафтному дизайні, набуває своєї другої молодості, свіжості та краси. Це саме те, на що очікують від нього господарі. Вам хочеться більше світла, більше барв, більше стилю? Це те, що ми можемо вам запропонувати.

Проектування ситуації - процес не легкий.

Англійський стиль саду у цьому проекті ми передали такими прийомами:

  1. Бордюри із самшиту;

  2. Топіарні форми;

  3. Геометрія саду;

  4. Симетрично розташовані елементи.

Як зразок для натхнення, ми взяли фотографії садів з наших поїздок до Англії у 2016, 2017 та 2019 роках.


Для початку потрібно зняти розміри, позначивши всі існуючі посадки, ті, що залишаться на своїх місцях і ті, що підлягають реорганізації.

Для розчищення території спочатку видаляємо всі віджили своє, старі, хворі та рослини, що переросли. Акуратно викопуємо ті рослини, які потрібно зберегти та поміщаємо їх у контейнери для тимчасового зберігання. Вони чекатимуть на своє нове місце в саду. Переробляємо або виправляємо доріжки, надаємо саду Нові форми.

Завдання, яке вже стало стандартним для фахівців нашої компанії - зробити сад малодоглядним, але постійного цвітіння. Особливим коханням господарок користуються англійські троянди. На додаток до кількох кущів старих троянд у новому саду знайшлося місце для ще 36 троянд.


Рослини для саду в англійському стилі.


Особливе місце у цьому проекті мали рослини для саду, які ми витримали у англійському стилі.

Структуру саду підтримують самшити та хвойні композиції.

Нам було сумно прощатися з яблунями, які не плодоносили і старою вербою, яка хоч і була прекрасна, але зайняла надто багато місця та світла.

Тепер садок відкрився. У ньому є структура, є форма та є мотив. Зараз наповнюємо розарій фарбами - масивами багаторічників, які зроблять цей сад, що не потребує догляду. Але всю красу ми побачимо лише наступного року. Вже чекаємо не дочекаємось доповнити пост новими фотографіями з готовим садом.


Автор статті: експерт у галузі ландшафтного дизайну та головний ландшафтний дизайнер компанії Ваш Новий Сад Вікторія Манойло


454 перегляди0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі
bottom of page